Luonnon monimuotoisuutta rakennetussa ympäristössä on edistettävä aiempaa määrätietoisemmin lajikadon pysäyttämiseksi. Luonnon monimuotoisuus on myös keskeinen tekijä hyvinvoinnin tuottamisessa ja sään ääriolosuhteisiin varautumisessa.
Rakentaminen keskittyy kaupunkien uudis- ja täydennysalueille. Täydennysrakentamisella säästetään laajempia luonto- ja viheraluekokonaisuuksia, mutta kaupunkivihreään kohdistuu huomattavia rakentamisen vaikutuksia ja lisääntyvän käytön paineita. Toisaalta täydennysrakentaminen tarjoaa mahdollisuuden kohentaa elinympäristöä luonnon monimuotoisuutta vahvistaen ja ihmisten hyvinvointia lisäten. Myös olemassa olevaa rakennuskantaa ja infrastruktuuria voidaan kehittää monimuotoisuus huomioiden.
Aamukahvitilaisuudessa keskustellaan monimuotoisuuden edistämisestä kiinteistöliiketoiminnan, rakennuttamisen ja maankäytön suunnittelun näkökulmista sekä kuullaan esimerkkejä strategioista toimenpiteisiin ja selkeytetään jatkotarpeita.
Rakennustiedossa käynnistyi syyskuussa RT-ohjekorttityö luonnon monimuotoisuudesta rakennetussa ympäristössä. Aamukahvi antaa evästeitä ohjekortin laatimiseen.
Ohjelma
8.30 Tilaisuuden avaus
Kimmo Kurunmäki, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli
Kansallisen ohjaamisen kehikosta ja ympäristötavoitteiden yhteensovittamisesta
Samuli Alppi, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
Spondan biodiversiteettistrategia
Johanna Mero-Petit, ESG manager, Sponda
Luonnon monimuotoisuus Lappeenrannassa
Riitta Ruutiainen, kaupungingeodeetti, Lappeenrannan kaupunki
Luonnon monimuotoisuus HOASin rakennuttamisessa
Marika Nyyssönen, vastuullisuuspäällikkö, HOAS
9.30 Kommentteja, kokemuksia, tarpeita
Mitä evästyksiä Raklin jäsenyhteisö haluaa antaa luonnon monimuotoisuuden ohjaamiselle?
10.00 Tilaisuus päättyy